Friday, September 14, 2012

Uncle M

Sedang aku membuang sampah ditong sampah didepan rumah.Aku menyapa jiran, seorang pak cik cina umur 70 tahun yang bernama Uncle M. Dia tinggal hanya selang berapa rumah sahaja dari rumahku dan ya aku mengenalinya semenjak aku masih kecil lagi di Subang Jaya yang dicintai ini.

Setelah berbual panjang dengan penuh mesra dan telah tiba masa untuk aku masuk semula kerumah untuk menguruskan urusan yang lebih mustahak, dia akhiri dengan ayat ini

 " I know you and I have similarities that's why I like you. What's your phone number? maybe we could go to any private place to get to know each other very well. You know what I mean right? ". 

dan ekspressi muka dia pula sebegini:
Aku terkedu dan aku cuba lepaskan diri dengan mengatakan telefon ku tidak mempunyai kredit, dan apakata aku mengambil nombornya dan akan hubungi sesudah aku menge-top up telefon canggihku ini.

Dia terpedaya.

Dia berikan nombornya yang senang dan mengulanginya beberapa kali supaya aku mengingatinya tapi dihati aku pula berkata, jangan harap aku akan mengingatinya.

Selepas mengucapkan selamat tinggal, dia memberi peringatan agar hubunginya secepat mungkin. Tanpa menoleh kebelakang, laju aku memasuki rumah, menutup pintu,  menguncinya serta bersandar pada pintu sambil mata memandang kesiling seperti adengan mencemaskan yang berlaku didrama TV bila kita dikejar pembunuh yang kejam. Bezanya yang mengejar aku sekarang sesuatu yang lebih dashyat dari itu.

Tiba-tiba aku rasa tak selamat menetap di Subang Jaya ini.

No comments:

Post a Comment